Bericht

SIED komt met boek over vleeswarenbedrijf Stegeman

 

In het Deventer Jaarboek 2013 is een deel van de geschiedenis van het Deventer vleeswarenbedrijf Stegeman als familiebedrijf beschreven. Het gaat om de periode van 1865 tot 1968.

 

In het artikel wordt uiteengezet hoeveel succes Stegeman heeft met een proces van weiland tot winkel: alle stadia van grondstof tot consument zijn als communicerende vaten onder controle. Die bedrijfsopzet moet in 1962 worden losgelaten: concentratie op slachten en vleeswaren is noodzakelijk. Na de sluiting van de slachterij in 1975 gaat het bedrijf zich helemaal toeleggen op het maken van een breed assortiment vleeswaren. Het houdt daarbij vast aan een belangrijke verworvenheid: het ambachtelijke karakter. De in het bedrijf aanwezige ervaring wordt versterkt met technologische kennis. Hoe combineer je ambachtelijkheid met moderne processen en machines. Hoe maak je op eigentijdse manier producten met de kwaliteit, die vroeger zo gewoon was. Zo ontstaat het nieuwe karakter van Stegeman.

 

 

 

 

In marketingactiviteiten presenteert Stegeman producten met die boodschap aan de consument. Verkoopleiding en -medewerkers overtuigen supermarkten van het unieke karakter van het Stegeman assortiment. Productontwikkeling vertaalt de commerciële wensen in mogelijkheden, die de productie afdelingen bieden. Productieleiding en medewerkers maken het waar.

Het succes wordt bevorderd door de bouw in 1980 van een nieuw bedrijf. Daarin kunnen doelstellingen en voorwaarden zo goed mogelijk met elkaar in overeenstemming worden gebracht: geen grote productiehallen maar drie kleine samenhangende units, ieder met een apart assortiment onder één dak. Vakmanschap in combinatie met een heldere, eenvoudige organisatiestructuur. Samenwerking van afdelingen met elkaar en betrokkenheid bij het bedrijf worden belangrijk gevonden. De Ondernemingsraad speelt een belangrijke rol.

Stegeman kent heel goede jaren en ontwikkelt zich tot een toonaangevend bedrijf in de bedrijfstak.

Van groot belang voor de ontwikkeling van Stegeman is dat het bedrijf van 1968 tot 2000 onderdeel is van opeenvolgende concerns. Eerst onderdeel van Hendrix' in Boxmeer, dan van British Petroleum en daarna van Sara Lee. Een periode waarin het bedrijf voortdurend moet inspelen op grote veranderingen. Dat wordt vanaf 1992 steeds moeilijker en leidt tot een staking in augustus 2000. De samenvoeging van het vleeswarenbedrijf Meester in Wijhe en van Stegeman biedt beide bedrijven de mogelijkheid om sterker voort te bestaan. 

 

Medio oktober 2014 verschijnt een boek over Stegeman waarin ook de periode 1968 tot 2000 wordt beschreven. Auteur van het boek is SIED-vrijwilliger Gé Leenders, hoofd Personeel en Organisatie bij Stegeman van 1973 tot 1993.